BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN SEVDİKLERİNİZE DESTEK OLMANIN 9 YOLU

     Manik-depresif veya iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da bilinen bi polar bozukluk, kişinin tüm hayatını etkisi altına alan psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişilerde şu belirtilerden en az üç tanesinin görülmesi beklenir; önüne geçilemeyen hareketlilik, çok konuşma arzusu, uyku ihtiyacının azalması, konsantrasyon bozukluğu, kendini herkesten güçlü ve değerli hissetme, düşüncesiz ve korkusuz davranışlar, libidonun çok yükselmesi. Hastalıkla mücadelede en çok sıkıntı çeken kişiler hastanın ailesi ve yakın arkadaşlarıdır. Hatta bazı zamanlar hastalar kendilerini çok mutlu hissederken, yakınları daha çok yıpranmış ve hasta gibi hissedebilirler. Hastanın tedavilerden faydalanabilmesi için, ailenin de tedavinin bir parçası olması gerekmektedir. Bipolar bozukluğu olan bir sevdiğiniz var ise, şu şekilde destek olabilirsiniz:

1.    Hastalığın ne olduğu, seyri, belirti ve bulguları, tedavisi ve sonuçları hakkında geniş bir araştırma yapın.

2.    Hatalarını hoş karşılayarak, kendisini suçlu hissetmemesini sağlayın. Onu dinleyin ve tartışmadan kaçının.

3.    Hastayı tedavi için ikna etmek oldukça zordur. Bu hastalığı kabullenmekte güçlük çekebilirler. Başka sebepler bahane ederek uzmana başvurması konusunda tavsiyede bulunabilirsiniz.(uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, öfke kontrolü gibi.)

4.    Bipolar bozukluğu olan kişiler tedavi görme konusunda oldukça endişeli ve isteksiz olurlar. Sabırla onları cesaretlendirmek size kalıyor.

5.    Tedavi sürecinde ona yanında olduğunuzu hissettirin. Tam bir iyileşme beklemeyin bu tedavi hastaları hayatları boyunca yönetme sürecidir.

6.    Hastaya yalan söylemeyin, açık ve net olun. Kendi hislerinizi, yaşadıklarınızı onu kırmadan ve suçlamadan anlatabilirsiniz.

7.    Hasta ruh halini kontrol edemez bu yüzden hayal kırıklığı ve mutsuzluğa düşmemek için hastalığı iyi tanıyın.

8.    Her hüzünlendiğinde ya da neşelendiğinde ataklar geçiriyor diye endişelenmeyin. Onun da normal insanlar gibi sevinip üzülebileceğini unutmayın.

9.    Kendinizi ihmal etmeyin.