Cinsellik genellikle açık açık konuşulan konular arasında yer almaz. İnsanların mahremiyet olarak algıladıkları cinsellik konusu ne yazık ki ayıp algısından dolayı çiftlerin arasında bile konuşulmaz. Zaman içerisinde çiftlerin arasında istek ve arzu farklılıklarından oluşan anlaşmazlıklar daha büyük problemler olarak karşılarına çıkar. Çiftler kendi aralarında bu sorunları konuşmadıkları için çözemezler ve yuvarlanan bir kartopu çığa dönüşerek daha büyük problemleri de beraberinde getirir.

Kişisel ya da çift halinde yaşanan cinsellik sorunlarının çözümü için günümüzde cinsel terapiye başvurulur. Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından verilen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi kişinin cinselliği bedensel, psikolojik ve sosyal koşullar içerisinde bir bütün olarak algılamasına yardımcı olur.

Kişilerin kafasında her zaman cinsellikle ilgili yerleştirilmiş kodlar bulunur. Bu kodların içerisinde ailenin öğretileri, toplumun gelenek ve görenekleri hatta yetiştirilme tarzının izlerini görmek mümkündür. Cinsel problemlerin ortaya çıkışında bu kodlar etkili olur. Cinsel bozuklukların noktası kişinin bedensel ve psikolojik özellikleri ya da ikili ilişkinin dinamiklerini de cinsel terapi sürecinde çözülmesi gerekir.

Dünyada ve ülkemizde cinsel terapi ile vajinismus, erken boşalma, cinsel isteksizlik, erkeklerde erken sertleşme bozukluğu ve kadınların uyarılma ile orgazm problemlerinin çözümünde son derece başarılıdır. Cinsel terapi verileri bilimsel gerçeklere dayandırılmak zorundadır ve gerekli olan durumlarda ilaç tedavisi ile süreç desteklenebilir.