Çocuk yetiştirmek hiç kuşkusuz bu dünya üzerindeki en zor ve en çaba gerektiren işlerden birisi. Sorumluluğu sonsuz olan bu işin sonunda, bir birey yetiştirmenin ve verilen emeklerin elbette önemi büyük. Değişen ve gelişen çağa ayak uydurarak çocuk yetiştirme tarzımız da gözden geçirmek önemli, ne de olsa geleceğimizi inşa ediyoruz. Her çocuk özeldir ve hepsi aynı kalıplara koyulamaz. Ama çocuk yetiştirirken dikkat etmek gereken bazı noktalar var ki bunlar çocuk psikolojisinde ve fiziksel gelişiminde büyük rol oynuyor.

Her Koşulda Koşulsuz Sevgi Verin!

Tüm çocuklar sevgiyle büyümeli. Ve elbette çocuğunuzu derin bir sevgiye seviyorsunuz, ancak bazı davranış ve söylemler çocuğunuzda onu bazı koşullara bağlı olarak sevdiğiniz izlenimi yaratabilir. Örneğin; böyle güzel ders çalışmaya devam edersen seni daha çok severiz cümlesi sevgiyi koşula bağlar. Çocuklara ne olursa olsun biz seni hep çok seveceğiz mesajı verilmelidir.

Rol Model Olun!

Bir çocuğa bir şeyler öğretmenin en temel yolu ona yol göstermektir. Yani kitap okumak iyi bir alışkanlık bol kitap oku demek yerine, birlikte kitap okuyun, okuma etkinlikleri yapın, okuduğu kitapları kısaca anlatmasını isteyin.

Kıyas Yapmayın!

Tüm çocuklar farklı özelliklerde dünyaya gelir. Büyüme, gelişme ve öğrenme hızı da farklı olmaktadır. Bu sebeple kıyas yapmak yapılan en büyük hatadır. Kendisini farklarıyla ve olduğu haliyle sevdiğinizi gösterin.

Tutarlı Davranın!

Çocuk yetiştirirken en dikkat edilecek konulardan birisi kesinlikle tutarlı olmaktır. Anne-baba kuralcı olmalı ve kurallara uymalıdır. Bu sayede çocuğun kurallara uymasını bekleyebilirsiniz. Sınırlar ve kurallar net olmalı.

Aşırı Korumacı Olmayın!

Güvenlik gerekçesiyle sürekli çocuğa müdahalede bulunmak çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından sorunlar ortaya çıkarabilir. Hayatta bir şekilde yalnız kalan çocuklar bunun sıkıntısını çekmeye başlar. Bunun için aşırı kollayıcı bir tavır yerine gerçekten zorlandığı anlarda yanında olacağınız algısını aşılamak önemlidir.