Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Bebeklin dönemlerinde bebeklerin altının bezlenmesi çoğu zaman bize kolay gelen bir uygulamadır. Ancak belli bir dönemden sonra bebeklerin artık bezden koparılması ve tuvalet alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Özellikle tuvalet alışkanlığını geç kazanan çocuklarda bu sürecin yani alışma sürecinin çok zor ve uzun geçtiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle tuvalet alışkanlığının ne çok erken ne de çok geç olması gerekmektedir. Peki tuvalet alışkanlığı kaç yaşında yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir. Bu konuda bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Tuvalet Alışkanlığına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Tuvalet alışkanlığı kasların gelişimi ile orantılıdır. Tam olarak kasları gelişmeden çocuğunuza tuvalet alışkanlığı vermemenizi öneririz. Bu durum onu zorlayacaktır. Bu nedenle 2,5 yaş ideal kabul edilmektedir. Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını konuşmalarından ya da hareketlerinden anlamanız mümkündür. Bu alışkanlığı kazandırmayı özellikle yaz aylarına bırakırsanız işiniz daha kolay olacaktır.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuğunuz kendi derdini anlatabilecek seviyede olmalıdır. Bezden sıkıldığını zaten yüksek oranda siz anlarsınız. Bu durum tuvalet alışkanlığı kazandırmanız için size fırsat sağlayacaktır. Çocuğunuzu asla zorlamayın. Ufak bir lazımlık size bu süreçte faydalı olacaktır. Çocuğunuzu gündüz bezlemeyin ve sık sık tuvalete oturtun tuvaletten ilk etapta korkabilir bu nedenle ilk önce lazımlığa oturtabilirsiniz. Hiçbir şekilde çocuğunuza kızmayın. Onu yavaş yavaş alıştırın. Sürekli teşvik edin. Tuvaletini yaparsan sana bunu alırım ya da bunu yaparım gibi cümlelerden kaçının.