Fobi’nin Anlamı ve Çeşitleri
Fobi kelimesi, Yunanca olan Phobos kelimesinden gelmektedir. Phobos ise Yunan mitolojisinde korku tanrısının adıdır. Fobi halkımız arasında pek önemsenmeyen, tedaviye ihtiyaç duyulmayan bir rahatsızlıktır. Fobi kişinin, canlı-cansız varlıklara, eşyalara, özel mekânlara karşı hissettiği aşırı derecede korku durumudur. Bu duyguyu yaşayan kişiler diğer insanların gösterdiği tepkiden daha fazlasını verirler ve bu tepkilerde normal yaşam düzenlerini bozup hayatlarını ciddi anlamda etkileyebilmektedir.
Bir çok fobinin çocukluk döneminde ki gelişimizle ilgili olduğu söylenir bunun anlamı da hissettiğimiz korkuların geçmişimizle ilgisidir, bir bebeği düşünün önüne bir yılan koyduğunuzda daha önce onunla kötü bir anısı olmadığı için korku, kaygı gibi duyguları hissetmez ve yılanı eline almaya çalışır.
Geçmişte başımızdan geçen travmalar bilinç alımızda saklanırlar ve ilerleyen bir dönemde o olayı tetikleyici bir uyaranla ortaya çıkarak o uyarana karşı tepki vermemizi sağlar.
Kaç Çeşit Fobi Vardır?
Fobinin A’dan Z’ye yaklaşık 1000 çeşidi bulunmaktadır, inanılmaz değil mi?
Bunlardan bazıları ve en sık karşılaştıklarımızı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Özgül Fobiler; Hayvan fobisi, yükseklik korkusu, kan fobisi, ölüm korkusu vb,
Sosyal Fobiler; Toplum içinde konuşamamak, tanımadığı insanlarla iletişim kurmak ve sokakta yürüyememek ,
Diğer bir fobi çeşidi ise, Agorafobi’dir. Bu kategoride ki kişiler bulundukları ortama girdiklerinde, bir rahatsızlık ve ya bir olay olduğunda kendilerine kimsenin yardımcı olmayacağını düşünen kişilerdir. Bu kişiler alışverişe, sinemaya, sokakta dolaşmaya tek başlarına çıkamazlar.
Bu bahsettiğimiz fobilerin bir kaçıydı, yaşadığımız tüm fobilerin tabii ki tedavisi mümkün.. Önemli olan bu durumun farkına varıp bir uzmandan destek almaktır.