Gizli Depresyonun 4 Bilinmeyen Belirtisi

Gizli depresyon ya da en bilinen adıyla maskeli depresyon; mutsuzken bile mutlu gibi görünmek demektir. Bireyin içinde yaşadığı ağır acılara ve buhranlara karşın çevresine ve dışarıya mutlu ve neşeli görünen insanlar için kullanılan bir tabirdir. Günümüz metropol insanında en sık rastlanan hastalıklardan olan mutlu görünme hastalığı, zamanla birçok fiziksel bozukluğu beraberinde getirmektedir. Gizli depresyon yaşayan kişilerde yaygın olarak görünen belirtiler vardır. Gizli depresyonun başlıca belirtileri;

·      Asosyallik

·      Uyku Bozuklukları

·      Aşırı Duygusallık

·      Pesimist Bir Düşünce Yapısı

·      İştahsızlık ve Sürekli Yorgun Hissetme

Gizli depresyon yaşayan kişiler çoğunlukla aynı davranışlarda bulunur ve aynı belirtileri gösterir. Ancak, bu belirtilerin yanı sıra bilinçaltında bir takım problemler yaşayan hastalarda görülen başka belirtiler de görülmektedir. Göz ardı edilmemesi gereken gizli depresyon belirtileri:

Konsantrasyon Güçlüğü ve Dikkat Kaybı

Depresyonlarda en sık rastlanan sorun olan konsantrasyon eksikliği, gizli depresyonlarda daha etkili bir hal almaktadır. Kişi kendini bulunduğu ortamdaki konuşmalara bile vermekte güçlük çekmeye başlar. TV seyretme gibi basit bir işte bile dikkat kaybı yaşar ve çeşitli düşüncelere dalmış bir halde kendine gelir.

Huzursuzluk Gerginlik

Gizli depresyonun en gizli silahı, kişinin kendine karşı sürekli ajitasyon yapmasına neden olmasıdır. Kendi kendini sürekli olumsuz konuşmalarla dibe çekmesine neden olur. Kişi kendine değersizlik hissi aşılar.

İlgisizlik

Gizli depresyon haliyle ortaya çıkan sorunlardan biri de kişinin normal zamanda severek yaptığı işlere olan sevgi ve ilgisinin azalmasıdır. Örneğin; kitap okumak, film izlemek en sevdiği etkinlikken bunlara karşı aşırı soğukluk hali görülebilir.

İntihar Düşünceleri

Depresyonun her türlüsü için tehlikeli olan bıkkınlık ve canına kıyma düşüncesi gizli depresyonda da baş gösterebilir. İntihara eğilim fazladır.