Güçlü İlişki İçin: İlişkinizde Bunları Yapmayın

 Güçlü ilişkilerin doğası sandığımızdan daha karmaşıktır. İlişkide yaşanmış olan problemlerle etkili başa çıkma yöntemleri geliştirmek, pozitif mesaj kurmak herkesin istediği bir şeydir sadece bunun kolayca gerçekleşmesini bekler. Çatışma her ilişkide kaçınılmazdır. İlişki sistemi içinde yaşanan kızgınlık ve çatışmaların en büyük nedenlerinden biri bildirişim eksikliğidir. Şunu bilmeliyiz ki pozitif yönde ilişkinin anahtarı etkili iletişimden geçiyor. İletişimi sağlıklı bir halde kurabilen çiftler daha güvenli, huzurlu ve rahat bir ilişki sürdürebilirler.

 Peki bunu iyi mi başarıyorlar? Sağlıklı ilişkilerde de sorunlar kaçınılmaz. Sadece mutlu çiftler birbirlerine karşı daha yakın ve yapıcı bir tutum sergiliyorlar. Bilgi eksikliği ve ilgisizlik kişiler arasında mesafeye sebep olur. Ancak bu irdelemenin yapıcı ve problemleri çözmeye yönelik olması önemli bir noktadır. Şunu bilmeliyiz ki kişilerin birbirine karşı tutumu ve diyalogları da bu sürecin bir parçasıdır. Konuştuğunuz kişiyi dinlemek ve anlamak olumlu bir ilişkidir.

 Tartışma içerisinde kişiyi küçük düşüren hususi yada sözel olmayan davranışlar dalga geçilen, hor görülen ferdin yaşanan problemle ilgili konuşmasını ve çözüm aramasını zorlaştırır. Bir öteki sağlıksız davranış, karşıdaki kişiyi suçlayarak aslen ara ara kişinin kendi haklılığını ortaya çıkarmak adına başvurmuş olduğu yoldur. Geçmişteki hataları yeniden önüne sunulan taraf naturel olarak kendini savunmaya başlayacaktır.

  Geçmişte yapılan hataların yeniden dile getirilmesi kişide öfke, kabahatlilik şeklinde negatif duyguları tetikler. Bu şekilde bir durumda geçmişe dönülür ve var olan problemi çözmek imkansız hale gelir. Çiftler arasındaki duygusal ve fizyolojik etkileşimin güçlü olması birlikteliğin standardını arttırır. Her insan hata yapıyor, ilişkilerinde problem yaşıyor ancak ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürebilen çiftler meydana getirilen bu hataları daha etkili bir şekilde onarabiliyorlar ve yaşadıkları negatif deneyimleri tamir edebiliyorlar.

 Bu becerileri geliştirebilmek, ilişki içinde olup, sürdürebilmek için ise çaba, sorumluluk ve farkındalık gerekiyor. Bazı istatistikler, iki evlilikten birinin boşanmayla sonlandığını söylüyor. Fakat söylemedikleri şeyler ise, boşanma ile ilgili faktörler. Peki düzeltmeniz ihtiyaç duyulan  ilişki hatası hakkında bilginiz var mı? İlişkilerden yapmamamız gereken bazı hususlar vardır.

 

●      Saygı göstermemek

 Eşinize sizi üzen yahut rahatsız eden şeyleri söyleyebilirsiniz. Sadece bunu onun hatası benzer biçimde göstermeden meydana getirmeye çalışmalısınız. Sözlerini kesmekten kaçınmalısınız. Ek olarak ikiniz de sakinken mevzuşmaya çalışın. Bu şekilde yapmak, yanlış anlaşılmaları önlemek için önemlidir. Ihmal etmeyin, af dileyebilirsiniz, sadece sözlerinizi geri alamazsınız.

 Artan saygı eksikliği, ilişkinizin bozulmasına niçin olabilir. Eşimizi düşünmeden önemli kararlar almak ona saygı göstermemenin bir öteki yoludur. Bu çok yaygındır. Ancak, eğer dikkat edersek, bunu önleyebiliriz.

 

●      Varsayımlar Yapmak

 Hataları önlemek için, iyi bildirişim kurmaya odaklanmak önemlidir. Ne istediğinizi, hissettiğinizi ve düşündüğünüzü açık ve net bir şekilde belirtmeniz gerekir. Bu önemlidir. Eşiniz de dikkat etmeli ve sizi anlamalıdır. Fakat siz de onu idrak etmek için çaba göstermelisiniz. Karşı tarafa sormadan çıkarımlarda, varsayımlarda bulunmayın. Eğer eşiniz size bir şey söylemiş olduğinde güvenmiyorsanız, kime güveneceksiniz?

Onu sevdiği şeylerden uzaklaştırmak. Bir ilişkiyi iki fert kurar. Her iki fert de hayatlarını, farklılıklarına rağmen, birlikte yaşamayı kararlaştırmıştır. Bir ilişkide bile, iki tarafın da bireyselliğini koruması önemlidir. Her iki kişi de kendi faaliyetlerini yapabilmelidirler. Karşı taraftan, sevdiği bir şeyi yapmayı bırakmasını istemek yada ima etmek kötüdür. Bu, benliğinin bir parçasını ifade eden taraflarını engellemek gibidir. İhtiyacınız olan şey, ilişkinizde iyi bir dengedir. Eğer bunu kaybederseniz, ilişkiniz boğucu olur.

 

●      İlişkiyi Sürekli Sorgulamak

 İlişkinizi sürekli sorguladığınızı gösteriyor olabilirsiniz. İkiniz arasındaki uzlaşmadan yada ilişkiden şüphe ettiğinizi de gösteriyor olabilirsiniz. Bu bununla birlikte partnerinize ilişkinin bir yere varmadığını söylemek gibidir. Bu, birçok şey yüzünden olabilir. Bazı yaygın faktörler; korku, düşük öz saygı, güven eksikliği ve daha bir çok şeydir. Sorunu çözmek için, ilişkinizi sorgulamaya neyin yol açtığını bilmeniz gerekir.

 

●      Partnerinizin Kıymetini Bilmemek

Herhangi bir ilişkide olabilecek bir problem budur. Zamanla, eşimize, aslen bizim için ne kadar önemli olduklarını göstermeyi unuturuz.

Nazik hareketleri ve ufak detayları hep unuturuz. Bu tarz şeylerin hepsi bir birlikteliğin başlangıcında hayatidir. Ihmal etmeyin, ilişkiler hep bakılmalı ve beslenmelidir. Eşiniz, aslen sizin için ne kadar önemli olduğunu anlamayı hak ediyor.

 Hepimizin onlara ne düşündüğümüzü göstermek için biraz vakit ayırması gerekiyor. Bu detayları düşünmeye adım atmak için rahat bir yol şudur; kendinize “yaşamım onsuz iyi mi olurdu?” diye mesele. Bir tek dikkat etmediğiniz için rutinin ilişkinizi dağıtmasına izin vermeyin.