HAMİLELİK ÖNCESİ DOĞUM KOÇU İLE YAPILAN NEFES VE EGZERSİZ TERAPİLERİNİN PÜF NOKTALARI VE FAYDALARI

Doğum koçu; anneyi,  hamilelik öncesinde ve sonrasında psikolojik, fiziksel olarak doğuma hazırlayan eğitimli ve profesyonel kişilerdir. Son yıllarda doğum koçlarını,  hamilelik sürecine dâhil etmenin birçok yararı görülmüştür. Bu sayede sezaryen oranı da düşmektedir. Doğum koçlarının üzerinde en çok durduğu terapi, nefes egzersizleridir. Doğum öncesinde ve sonrasında stresle baş etmek için nefes egzersizlerine başvurulur. Doğum sırasında ise; ağrıya, nefes alıp verme ile tepki verilir. Doğru nefes alıp-verme ile anne rahatlar, daha fazla oksijen sağlayarak bebeğin oksijensiz kalması önlenmiş olur. Kasılmalar kontrol altına alınarak doğum sürecinin uzaması engellenir. Doğum koçu ile yapılan nefes egzersizlerinin püf noktaları şunlardır:

-gevşeme: yere sırt üstü uzanın ve dizlerinizi karnınıza doğru çekin. Tüm kaslarınızı gevşetin. Bazı kaslarınızı gevşetmek oldukça zordur, doğum koçu ile düzenli egzersizlere devam ederseniz tüm kaslarınızın gevşediğini göreceksiniz.

-derin nefes alma, verme: tüm kaslarınız gevşediyse, burundan yavaş ve derin bir nefes alın, yavaşça verin tüm havanın dışarı çıkmasına izin verin.

-dikkat: nefes egzersizini çok hızlı yaparsanız kandaki karbondioksit hızla azalır bu da bayılmaya, geçici bilincinizi kaybetmeye yol açabilir. Doğum koçunuz 50 saniye süren bir kasılmada ne kadar nefes alıp vereceğinizi öğretecektir.

-karından nefes alma: bu teknik karın kaslarında gevşemeye neden olur ve uterus üzerindeki baskıyı azaltır.