Kafeinin Anksiyete Üzerindeki Etkileri

  Kafein, sağladığı enerji nedeni ile tüketenlere canlılık ve enerji veriyor olsa da kafeinin anksiyete üzerindeki etkileri aslında pek çok olumsuzluğa sebep olabilmektedir. Makul dozlarda alındığında faydalı olan kafein, depresyon, uykusuzluk, panik atak, anksiyete ya da obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler tarafından kafeine karşı mesafeli olunması gerekmektedir.

  Kafein Ve Anksiyete İlişkisi

  Kafein, asetilkolin ve dopamin gibi beyin kimyasallarının etkisi arttırmak sureti ile enerji verici etkisini göstermektedir. Ayrıca kafein, insanların sakinleşmesini sağlamakta olan GABA reseptörlerinin de etkisini azaltmaktadır. Yapılmış olan araştırmalar doğrultusunda ise düşük GABA seviyesinin, panik atağa ve anksiyeteye yol açabildiği bilinmektedir. Anksiyete bozuklukları olanların, kahve gibi kafein içeren içecekleri fazlaca tüketmesi vücudun sakinleşmesine yardımcı olan kimyasalları yeterince üretememekte ve bu doğrultuda ise anksiyete ataklarını yenmek zorlaşmaktadır. Bu nedenle kişiler, kafeinin ankiseyete üzerindeki etkileri açısından oldukça olumsuz etkilemektedir.

  Kafein Anksiyeteyi Nasıl Tetikler?

  Kafeinin anksiyete üzerindeki etkileri açısından bakıldığında öncelikle kafeinin, stres hormonu olarak bilinmekte olan kortizol hormonu salınımının arttırdığının bilinmesi gerekmektedir. Stres hormonu olan kortizol hormonunun salınımının fazla olması ise metabolizmanın sürekli bir şekilde mücadele modunda olmasına sebep olmaktadır. Karşılaşılan stresli durumlar ise bu mücadele modunun ciddiyetini arttırarak, daha fazla stres hormonu salgılanmasına sebep olmakta ve böylelikle de daha fazla stres belirtisi yaşanmaktadır. Bu noktada kafein tüketimi ise kalp atım hızını arttırmakta ve metabolizmada bulunan stres belirtilerini tetiklemektedir. Bu durum ise beyne daha fazla mücadele sinyali göndererek, anskiyete krizlerine sebep olabilmektedir.