Öfke Terapisi

Öfke günümüzde birçok kişide yaşanan gerginliktir. Biriken gergin ruh halinin çevreye negatif bir enerji yayması halidir. Negatif uyaranlar arka arkaya birçok farklı negatif etkeni tetikler. Çünkü öfke anında iyi olan değil kötü olanlar fark edilir. Gündelik hayatta işte, evde, okulda ya da yaşamın sürdüğü her alanda öfke oluşturacak birçok etken karşımıza çıkar.

Öfke durumlarına örnekler olarak aşağıdakiler verilebilir.

-Araçla ya da yay olarak yürürken önümüzdeki kişinin yavaş yürümesi ile beraber bizi de yavaşlatmış olması durumuna duyulan öfke,

-Anlattıklarınıza karşın bizi anlamayan birine duyulan öfke,

-Sorumluluklarını yerine getirmeyen fakat getirmiş gibi davranan birine duyulan öfke,

-Başarıya ya da başarısızlığa karşı duyulan öfke,

-Küfür ya da kötü konuşan birine duyulan öfke,

-Adaletsiz durumlara karşı duyulan öfke,

-İmkansızlıklara karşı duyulan öfke,

-Yapmak istediklerimizi yapamadığımız durumlarda duyulan öfke,

-Çaresizliklere karşı duyulan öfke,

Daha buna benzer birçok örnek ile günlük yaşamdan öfke hallerini tanımlayabiliriz. Öfkenin temelinde ise bilinçsizlik hali bulunur. Eğer bu durum bize ve çevremize zarar veriyor ise mutlaka kontrol edilmelidir. Öfke kontrol ise bilinçaltına inmek ile mümkündür.

Öfke Sonrası Yaşanacaklar ve Tedavisi

Öfke çevreye zarar verdiği kadar kişinin kendini suçlu hissetmesine de neden olur. Genellikle bilinçsiz olarak kullanılan kelimeler ve hareketler sonradan pişmanlığı doğurur. Kişi kırdığı kalbi telafi etmek adına çabalar. Fakat sosyal çevre tarafından bu tarz davranışlar dengesizlik olarak nitelendirilir. Kişiler sosyal hayatlarına bu kadar zarar veren durumda ise mutlaka psikolojik destek almalıdır.

Psikolojik destek olarak ise bilinçaltı uygulamaları kullanılır. İlk olarak kişiyi öfkeye götüren etkenler tespit edilir. Ardından ise kişiye doğru oranda sağlıklı yaşayabileceği öfkenin doğru adrese gitmesini sağlamaya çalışılır. Terapilerde öfke duyusundan ayırma ve kendini kontrol etme öğretisi kazandırılır.

 

 

.