Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi genellikle bireylerin duygusal sorunlarının çözümünü ve ayrıca ruh sağlığının geliştirilmesini, korunmasını sağlayan tekniğin adıdır. Psikoterapi, sırasında kişisel düşünceleriniz, ruhsal durumunuz ve karakter yapınızla ilgili fikir edinebilirsiniz. Bu teknik size hayatın zorlukları karşısında nasıl bir davranış sergileyeceğiniz hususunda size destek sağlar. Psikoterapinin birçok türü vardır. Belli başlı psikoterapi türleri şunlardır:
· Konuşma Terapisi
· Danışmanlık Terapisi
· Psikososyal Terapi
Her bir terapi türünün kendine has özellikleri vardır. Kişisel durumunuza bağlı olarak size uygun psikoterapi yöntemini seçebilirsiniz.
Psikoterapi Neden Yapılır?
Psikoterapi tedavisi sadece ruhsal hastalıkların tedavisi için değil gündelik yaşantısında strese maruz kalan kişiler içinde uygundur. Genellikle şu hastalarda daha çok fayda sağlamaktadır:
· Obsesif kişilerde
· Depresyon ve kaygı bozukluklarında
· Alkolizm sorunu yaşayanlarda
· Şizofren hastalarında
Bu sorunları yaşayan kişilere tedavi edilmesinde sinir bozukluğu ilaçlarının etkisi kadar terapinin de faydaları büyüktür.
Psikoterapinin Riskleri
Belli başlı riskleri olmamakla beraber kişinin geçmişini hatırlattığı için duygusal rahatsızlık oluşturabilir. Kişi yüzleşmek zorunda kaldığı olaylara hazır olmayabilir.
Psikoterapiye Nasıl Hazırlanılır?
Öncelikle psikoterapiste gitmek için hazır olmalısınız. Ardından psikoterapisti araştırmalı ve seanslar hakkında bilgi ve fiyat almalısınız. Sizin kişisel sorununuzla uyum sağlayacak tedaviyi psikoterapistiniz sizin için özel durumunuza göre belirleyecektir.
Yaygın Psikoterapi Türleri
Birçok psikoterapi yöntemi vardır. Bunlar arasında kişisel tedavi, Aile terapisi, bilişsel davranışçı tedavi, Grup tedavisi, Psikodinamik psikoterapidir.