ŞİZOFRENİ NEDİR? TANI VE TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?
Şizofreni hastaları gerçek ile gerçekdışı olan olguları birbirinden ayıramayan kişilerdir. Ciddi bir psikolojik hastalık olan şizofreni de hasta gerçek olmayan şeylere inanmaya başlar, genelde halüsinasyon görür ve farklı kişiliklere girerler. Çoğu zaman yavaş gelişim gösterirler. Ciddi olaylar gelişmeden belirtisinin konulması çok önemlidir. Şizofreni hastalarının tehlikeli oldukları söylense de bu durum çok az görülür. Belli tedavilerle şizofreni hastaları toplum içine kazandırılabilir. Şizofreni hastalarının halüsinasyon görmesi durumuna psikoz adı verilir. Bu durumlar stres, madde kullanımı gibi olaylarda artış gösterir. Şizofreni belirtilerinde;
· Gerçek dışı olaylara inanma
· Halüsinasyon görme
· Düzensiz konuşmalar
· Düzensiz motor hareketleri
Gibi tanılar görülür.
Şizofreni hastalığına sebep olan bulgular henüz bilinmemektedir. Ancak genetik ve çevresel faktörlerin bu hastalığı tetiklediği bilinmektedir.
Şizofreni hastaları kendisinin hasta olduğundan farkında değildir ve yakınları tarafından psikiyatriste götürmeleri önerilir. Ömür boyu bir tedaviye maruz bırakılır. Antispsikotik ilaçlar ile şizofreni belirtilerini az da olsa azaltmaları sağlanır. Ömür boyu süren bir tedavi süreci olduğu için düşük dozda ilaçlar verilmelidir aksi taktirde böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa maruz kalabilir. Psikiyatrist tarafından belirli aralıklarla kontrol edilmesi zorunludur. Tedavi süresince kullanılan ilaçların belirli yan etkileri vardır bu yüzden çoğu hastada olduğu gibi şizofreni hastaları da bu ilaçları kullanmak istemeyebilir. Bu yüzden düzenli olarak tedavisi sağlanarak bu ilaçları kullanılması önerilir.