Mükemmeliyetçilik ve Uykusuzluk
Günümüzde günlük çalışma koşulları, beslenme bozuklukları ve stres altında olmak karşımıza farklı psikolojik sorunları çıkartır. Mükemmeliyetçilik, kaygı bozukluğu ve depresyon durumları sonucu uyku kalitesi düşer. Her şeyin kusursuz olması için çabalayan insanların sorunlu şekilde uyku problemleri ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalarda çeşitli gruplara uyku bozukluğu ve mükemmeliyetçilik seviyesini ölçen testler uygulanmıştır. Bu testlerde ortaya çıkan sonuçlar kişilerin her olayı ve durumu kusursuzluk kaygısı ile karşıladıkları ve bu nedenle sık sık uyku sorunları yaşadıkları belirlenmiştir. Özellikle kusursuz olmak için kişilerin hata yapma korkusu gelişir. Bunun sonucu olarak ise mükemmellik kaygısı oluşur. Bilinç altına yerleşen bu kaygılar kişi de uykusuzluk sorununa neden olur.
Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?
Uykusuzluk genel olarak uykuya geç dalma, arada sık ık uyanma ve sabah erkenden uyanma şeklinde ortaya çıkar. Günlük hayatta bir kişi eğer ihtiyacı kadar uyumaz ise verim azalır ve kendini güçsüz hisseder. Her yetişkinin kendine göre değişse de ortalama günlük 8 saat uyuması gereklidir.
Uykusuzluk nedeni olarak karşımıza farklı nedenle çıkmaktadır. Psikolojik kaygıların yanı sıra uykusuzluk nedenleri;
-Tedavi için kullanılan ilaçların yan etkisi,
-Duygusal açıdan ya da fiziksel olarak yaşanan hastalıklar,
-Çok sıcak havada uyumak,
-Gürültü ve ışık ile uyumak,
-Depresyon durumu,
-Kaygı durumu,
-Mükemmeliyetçi olma hali,
-Troid hastalıkları,
-Kronik stres,
Olarak sıralanmaktadır. Fakat eğer bu kadar yoğun bir uykusuzluk söz konusu ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.